Start bouw Het Buyten in Wijthmen

29 april 2024

Donderdag 25 april was het zo ver. De start bouw van de eerste fase van het project ‘Het Buyten’ in Wijthmen werd officieel gevierd op de bouwlocatie. Samen met de kopers en alle betrokken partijen stonden we stil bij dit feestelijke moment.

De nieuwbouw in Wijthmen is van groot belang voor de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van het dorp. Door het project ‘Het Buyten’, dat uit 117 nieuwbouwwoningen bestaat, ontstaat er een nieuwe dorpskern voor Wijthmen. De eerste fase bestaat uit 50 koopwoningen, waarvan er inmiddels 47 verkocht zijn. Ook omvat het plan 30 betaalbare huurwoningen waaronder rijwoningen en appartementen. De start bouw van dit appartementencomplex zal in de zomer van dit jaar plaatsvinden.

Wijkwethouder Gerdien Rots: “Het mooie van deze ontwikkeling is dat het initiatief hiervoor bij het dorp zelf vandaan komt. Dorpsbewoners kunnen hier doorstromen binnen het dorp en er komt ruimte voor nieuwe gezinnen. Met meer woningen kan het voorzieningsniveau, waaronder de naastgelegen basisschool en de verschillende verenigingen in Wijthmen, op peil worden gehouden.”

Kenmerkend voor het project is dat bijna alle woningen verschillend zijn ten opzichte van elkaar. Dit komt doordat er meerdere architectenbureaus aan gewerkt hebben en er veel verschillende type woningen in terugkomen. Door het toepassen van verschillende ‘specials’ in het plan, wordt een gemoedelijke dorpse sfeer van vroeger neergezet in plaats van een standaard nieuwbouwwijk uitstraling. Deze specials bestaan onder andere uit een smederij, een molenstomp, een schoolgebouw, een bijbehorende directeurswoning, een kapschuur, een coöperatie en een boerderij. Dit alles in een modern jasje, maar met een knipoog naar toen. De wijk is klaar voor de toekomst en daarbij is veel aandacht oor mens, dier, water en groen.

“We hebben met Het Buyten rekening gehouden met de wensen vanuit het dorp, maar ook met de landelijke omgeving. Door het toevoegen van een centrale brink – oftewel een dorpsplein met veel groen – ontstaat er een nieuw dorpshart voor Wijthmen. Deze brink wordt een ontmoetingsplek waar inwoners van Wijthmen elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen spelen. Een nieuwbouwwijk, maar dan met de sfeer van vroeger”, aldus Loostad Vastgoedontwikkeling.

Met een geweldige opkomst van bijna 200 mensen was het een erg geslaagde middag. Onder het genot van een kopje koffie en een gebakje werden alle genodigden van harte welkom geheten en toegesproken door wijkwethouder Gerdien Rots en de directies van Loostad Vastgoedontwikkeling, Kreator en bouwbedrijf Ufkes. Er werd een starthandeling uitgevoerd die de verbinding tussen het bestaande en het nieuwe dorp Wijthmen symboliseerde. Dit gebeurde in de vorm van twee grote stekkers die langzaam in elkaar werden geschoven waarmee oud en nieuw Wijthmen voorgoed

verbonden zijn. Zowel de nieuwe bewoners als de oorspronkelijke initiatiefnemers vanuit Wijthmen hielpen hierbij.

De resterende middag was er ruimte voor de kopers om te proosten en kennis te maken met de nieuwe buren en het projectteam. Dankzij de foodtrucks op het terrein ging iedereen met een voldaan gevoel weer naar huis. Al met al een zeer geslaagde middag!

Naar het nieuwsoverzicht